MISON® suojakaasu on turvannut suomalaisten hitsaajen työhyvinvointia yli 40 vuotta.
MISON minimoi otsonipäästöt ja suojaa hitsaajaa niiden haitoilta.
Alkuperäinen hitsaajan suojakaasu

 Lindelle myönnettiin jo vuonna 1976 patentti menetelmään, jolla vähennetään typpimonoksidin avulla kaasukaarihitsauksessa muodostuvan otsonin määrää.

 Tänään MISON on edelleen ainoa suojakaasuperhe, joka on suunniteltu suojaamaan hitsaajan työympäristöä ja josta löydät oikean suojakaasun lähes kaikkiin hitsaussovelluksiin.

 MISON-perhe toimii paremman työhyvinvoinnin, turvallisuuden ja tuottavuuden puolesta.
Suojaa hitsaajaa otsonin haittavaikutuksilta

 Mitkä ovat otsonin vaikutukset?

 Otsoni on voimakkaasti hapettava, hitsauksessa syntyvä kaasu, joka on haitallista terveydelle.

 Yleisiä otsonille altistumisen oireita
Pitkäaikainen otsonialtistus voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa keuhkokudokselle.
MISON-faktaa
MISON-kaasut sisältävät typpimonoksidia. Se reagoi valokaaren UV-säteilyn vaikutuksesta syntyneen otsonin kanssa muodostaen typpidioksidia ja happea.
Tuloksena on merkittävästi madaltuneet otsonipitoisuudet hitsaussavuissa.
Suojakaasuihin tehdyllä typpimonoksidilisäyksellä ei ole vaikutusta hitsin mekaanisiin eikä korroosio-ominaisuuksiin. 
TIG- ja MIG-hitsauksessa suojakaasun typpimonoksidi vakauttaa valokaarta ja tekee hitsauksesta helpommin hallittavan. 
Kaikki Linden suojakaasut täyttävät kansainvälisen EN ISO 14175 -suojakaasustandardin vaatimukset.
Mikä suojakaasu sopii sinulle parhaiten?
Linden suojakaasuopas on helppo ja käytännöllinen työkalu, jonka avulla voit valita sopivimman suojakaasun käyttämäsi hitsausmenetelmän ja materiaalin mukaan. Opas korvaa vanhan mobiilisovelluksena saatavan AGA-kaasuoppaan ja painetut ohjeet – tämä on ainoa suojakaasuopas, jonka tarvitset.

Linden näppärällä oppaalla löydät parhaan suojakaasun tarpeidesi mukaan. 

Ota käyttöön suojakaasuopas!
Neljä vinkkiä hyvän työympäristön varmistamiseen
Hitsauksessa syntyvien haitallisten huurujen ja kaasujen ehkäisemistä on aina suositeltu. Elokuussa 2018 Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC luokitteli hitsaamisen ”karsinogeeniseksi ihmisille”, kun aiempi luokitus oli ”mahdollisesti karsinogeeninen ihmisille”. IARC ei viittaa mihinkään määrättyyn huurujen ainesosaan syöpäriskinä, vaan luokitus koskee hitsaamista itsessään. Siksi hitsaajien työympäristöä on tärkeää parantaa kaikin keinoin, jotta hitsaaminen voi vielä tulevaisuudessakin olla vallitseva menetelmä metallikappaleiden yhdistämiseen.
Uuden ISO 21904-3 -standardin mukainen testi osoittaa, että oikein säädetty Flexlite GF voi vähentää huurujen määrää 95 prosenttia.
1. Käytä huurunpoistoa
Käytä aina paikallista huurunpoistoa, joka minimoi hitsaajan altistumisen huuruille ja kaasuille. Raitisilmamaskit ja hitsauspistoolin huurunpoisto ovat parhaita ratkaisuja. Vaikka raitisilmamaskit pysäyttävät suurimman osan huurujen hiukkasista, kaikki maskit eivät pysäytä kaasuja. Hitsauspistoolin huurunpoisto on sovitettava hitsauskohteen mukaan.
2. Käytä suojakaasua, joka minimoi hitsauksen aiheuttamat huurut ja kaasut
Valitsemalla suojakaasun, jonka CO2-pitoisuus on matalampi, voit vähentää huurujen hiukkasmäärää tuntuvasti. Vähentämällä CO2-pitoisuuden 18 prosentista 8 prosenttiin (MISON 18 -kaasusta MISON 8 -kaasuun) vähennät samalla huurujen määrää 35 prosenttia. 

Käytä MISON-suojakaasuja: ne ovat ainoat kaasut, jotka on suunniteltu vähentämään työympäristön haittavaikutuksia hitsaajille. MISON-suojakaasut vähentävät hitsauksessa muodostuvan haitallisen otsonin määrää, jolloin hitsaajan otsonialtistuksen riski pienenee.
2. Käytä suojakaasua, joka minimoi hitsauksen aiheuttamat huurut ja kaasut
Valitsemalla suojakaasun, jonka CO2-pitoisuus on matalampi, voit vähentää huurujen hiukkasmäärää tuntuvasti. Vähentämällä CO2-pitoisuuden 18 prosentista 8 prosenttiin (MISON 18 -kaasusta MISON 8 -kaasuun) vähennät samalla huurujen määrää 35 prosenttia. 

Käytä MISON-suojakaasuja: ne ovat ainoat kaasut, jotka on suunniteltu vähentämään työympäristön haittavaikutuksia hitsaajille. MISON-suojakaasut vähentävät hitsauksessa muodostuvan haitallisen otsonin määrää, jolloin hitsaajan otsonialtistuksen riski pienenee.
Huurujen vähenemisen voi nähdä paljain silmin verrattaessa MISON 18 -kaasua (18 % CO2) ja MISON 8 -kaasua (8 % CO2).
3. Valitse hitsausmenetelmä, joka minimoi huurujen määrän
Huurujen määrää voi vähentää huomattavasti valitsemalla sopivan hitsausmenetelmän ja täyteaineen. FCAW- ja MMA-hitsaus tuottaa paljon enemmän huuruja kuin MIG-/MAG-hitsaus umpilangalla. TIG-hitsaus puolestaan aiheuttaa vähiten huuruja. Jos mahdollista, valitse mahdollisimman vähän huuruja aiheuttava hitsausmenetelmä.
4. Käytä puhtaita materiaaleja
Hitsattavien levyjen pinta vaikuttaa muodostuvien huurujen määrään. Jos mahdollista, käytä puhdistettuja materiaaleja.
Vertailussa levyjen puhtauden ja jäämien määrän vaikutus huurujen muodostumiseen.
Yllä mainittuja keinoja yhdistämällä voit parantaa hitsaajien työympäristöä mahdollisimman tehokkaasti. Muista suojata hitsaajien lisäksi myös muut työntekijät asianmukaisella huurunpoistojärjestelmällä. Tällainen järjestelmä vaatii noin 5 ilmanvaihtoa tunnissa verrattua esimerkiksi autokorjaamoon, missä vaaditaan vain 3 ilmanvaihtoa tunnissa.
Asiakkaiden kommentteja MISON-suojakaasuista
Hitsaajien terveyshyödyt puhuvat puolestaan.

Emil Holmström, Toimitusjohtaja, SITAB
Minulla ei ole enää flunssaa eikä yskää. MISON-suojakaasuihin vaihtaminen oli positiivinen kokemus.

Magnus Johansson, Hitsauspäällikkö, Mastec Components
Lataa MISON-esite tai Linden suojakaasuopas
MISON-esite
Linden suojakaasuopas
Linden suojakaasukäsikirja
Miten voimme auttaa?
Jos kaipaat lisätietoa MISON-suojakaasuista tai haluat vaikkapa tuote-esittelyn, ota yhteyttä. Autamme sinua mielellämme.

Jos haluat ostaa MISON suojakaasuja, käytä näppärää myyntipistehakua tai tilaa Linden verkkokaupasta.
®MISON on Linde plc:n rekisteröity tavaramerkki.
© Linde 2024